lördag 20 maj 2017

Trädgårdslördag

Vilken fantastisk trädgårdslördag det blev i går. Jag ha hann med en hel del och solen överöste mig med värme och D-vitamin.

Jag började dagen med att rensa bort rabarbernas blomsterstänglar för att hålla stjälkarna mjälla och goda lite längre. En del säger att det inte har någon betydelse om rabarbern går i blom men jag vet inte riktigt vad som är rätt och fel. Nu ligger i alla fall blomsterstjälkarna i en pallkrage och väntar på att förvandlas till jord.

När jag ändå var i klippartagen passade jag på att klippa dän blommorna i grönkålen. Jag vill ju kunna skörda bladen en liten stund till men när grönsaker blommar brukar de få för sig att de bara behöver fokusera på att sätta frön och låter resten av växten förfalla.

Sedan var det hög tid att klä av Gröna Johanna. Komposten har stått med liggunderlagsfodringen lite för länge. Maskarna har flytt ner till svalare områden i botten av tunnan. Mellan fodret och själva komposten bodde en hel myrstack. Hoppas den flyttar nu när jag spolat bort alla ägg med vattenslangen.

Jag sådde en rad sammetstagetes i pallkragen med vitlök. Jag märkte ut raden på samma sätt som jag gjorde med spenaten och använde mig av två pinnar.

Sen råkade jag göra sönder min getingfälla. Jämmer och elände! Det är ju mina föräldrar som gett den till mig i födelsedagspresent. Och jag har verkligen haft nytta av den. Jag har oftast hängt den i plommonträdet och periodvis har den skött sitt jobb exemplariskt.

Eftersom Irma skulle klippta gräset i dag passade jag på att samla lite av vad naturen ger. Några stjälkar mjölkört ska förvandlas till te innan gräsklipparen mosar sönder dem. Nu fick jag chans att repa av bladen och göra Ivan Chai. På 1800-talet massproducerade ryssarna detta mjölkörtste som enligt vad jag läst ska vara nästan lika gott som "vanligt" svart kinesiskt te.

För att få till tesmaken räcker det inte med att torka bladen, de ska fermenteras först. Man tar en näve blad i handen och rullar dem så att bladen börjar gå sönder och växtsaft kommer ut. Då rullas bladen till en boll som läggs i en plastpåse. När alla blad blivit bollar och ligger snyggt på rad i påsen, rullar man ihop den så lufttätt som möjligt, virar in den i en handduk och lägger rullen på ett lite varmare ställe. Ovanför kylskåpet brukar vara bra.

I vårt hus sitter det ett snyggt ekgaller framför toppen till kyl och frys så den smarta platsen kom jag inte åt. I stället har jag lagt det blivande teet på sonens dator. Den används så ofta att värmen kan räcka till.
Om en vecka ska jag öppna rullen och se om något har hänt.

Maken var vänlig nog att trimma alla gräskanter, och sedan drog dottern igång gräsklipparen. Jag passade på att samla ihop lite av det klippta och bäddade in rabarber, spenat och vitlök och jordgubbsplantor. Gräsklippet ger framförallt näring men skyddar också jorden från uttorkning. Och under täcket vågar sig maskarna upp till jordytan för att sakta förvandla gräsklippet till daggmaskbajs som inte är något mindre än prima odlingsjord.

När gräset var på plats tog jag mig en liten trädgårdsrunda och njöt av allt som knoppas och blommar just nu. Tulpaner fläker ut sig och lapar sol mellan vinbärsbuskarnas grenar. Tuvsipporna i entrérabatten har just slagit ut och flaggar lojt med sina vita leenden. Där hittade jag också den enda överlevande grönvita tulpanen från tidigare års plantering. Jag passade på att fota den för nästa år kommer den nog inte om igen.
Zinkbaljan med rara växter som jag fick på min praktikplats gläder mig enormt med bland annat kryddsalvia, sommardahlia och petunia.
I Katalinrabatten har tulpanerna fått bra fart i värmen. De grönvita papegojtulpanerna är verkligen fotogenic. Det finns några andra bubblare bland tulpanerna som jag också hoppas ska leverera njutning om några dar.

Under eftermiddagen fick jag hjälp av dottern och tillsammans målade vi brädorna till tre pallkragar. På grund av väderutsikterna fick jag bära i brädorna i garaget för torkning. De ska strykas ytterligare en gång innan de hamnar på plats i trädgården.

Jag hann också påbörja mitt nästa experiment. I takt med snigelinvasionen börjar jag fundera på hur jag på bästa sätt ska kunna stänga ute de små slemmiga matvraken från våra odlingar. Kan tjärpapp vara en bra idé?

Jag har för mig att det ska finnas smala rullar av tak- eller tjärpapp i handeln. Visst borde man kunna spika upp en remsa papp på pallkragekanten på samma sätt som man gör med de bockade plåtbitar som säljs för försvarliga summor i trädgårdsbutiker? Men var? Jag hittade inget hos Jem & Fix men på Optimera i stan hade jag bättre lycka. Där fann jag inte riktigt den där tunna takpappen jag hade önskat i annat än riktigt breda rullar, men det fanns en tjockare tjärpapp, avsedd som underlag vid murning. Jag köpte en 10-metersrulle "grundmurspapp" för 218 kr i fredags och på lördagen började jag dela den i två långa remsor. Det var trögt och morakniven jag använde blev väldigt tjärig, men det löste sig med lite T-röd och ett idogt skrubbande. 

Pappen häftade jag fast precis som tänkt utan problem. Eftersom den till stor del består av tjära inbillar jag mig att den ska ge ett visst skydd mot väta uppifrån också. Det blev inte så snyggt, inte alls i klass med den rostfria plåten, och det återstår att se om det överhuvudtaget sätter stopp för mördarsniglarna, men det är i alla fall snyggare än de numera solblekta tygerna som hänger som en fladdrande volang på de flesta av våra pallkragar.

Trädgården börjar arta sig. Det finns mycket kvar att göra men en klippning gör väldigt mycket för utseendet. Nackdelen med att klippa gräset är dock att det blir så tydligt var jag inte hunnit rensa ogräs.

Bäst att lyfta blicken och fokusera om. Varför inte njuta lite av knopparna på äppelträdet och strunta i ogräset en stund.

Jag blev rätt så nöjd med pallkragekragen också. Men riktigt nöjd med dagen blev jag först efter att jag vattnat allt som behövde vattnas. Sedan kunde jag gå in och ta kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar