söndag 9 oktober 2016

Äppelmust

När den egna trädgården inte producerar tillräckliga skördar är det tur att man har vänner med överflöd.

I eftermiddag har hela familjen Zettervall varit ute på pallartur (vännerna var dock förvarnade om att vi skulle komma) och plockat med oss två papperskassar med fina äpplen. Av cirka 20 kg äpplen har kvällens familjeevent i köket (den allergiske sonen fick dock dispens och avvek när det började klia för mycket) resulterat i en äppelpaj och 10 liter äpplemust. 

En stor del av musten pastöriserade vi och hällde på steriliserade flaskor och det ska bli spännande att se om de står sig i garaget ett tag.För att sterilisera glasflaskorna la vi dem i 100-gradig ugnsvärme en stund och korkarna kokades. Att pastörisera must innebär helt enkelt att man värmer upp den till 75-80 grader och ser till att hålla den temperaturen i tio minuter innan musten skummas av ordentlig och hälls upp på de rena flaskorna.

Musten gjorde vi med hjälp av råsaftcentrifugen. Jag tvättade av äpplena, skar bort allt som var stött och brunt och sedan delade dottern på dem och maken slängde ner dem i centrifugen.
När man centrifugerar must blir det mycket skum så vi hällde även musten genom en silduk innan den fick sin stund på spisen.
Har man ingen råsaftcentrifug kan man istället testa att mixa äpplena med en skvätt vatten innan man silar.

Musten blev fantastiskt god.
Jag drack girigt upp även det varma skummet som tagits från grytan och nu fantiserar jag om att kunna göra egen äppelglögg till jul.
Det återstår dock att se om den pastöriserade drycken står sig så länge.


Äpplena tvättades innan jag skar bort eventuella skavanker.
Råsaftcentrifugen gick varm under kvällen. Här är det maken som fyller på matarröret.
Råsaften fick rinna genom en silduk för att få bort skum.
Den guldgula drycken hälls upp på steriliserade flaskor efter pastörisering.
Dottern passade på att göra äppelpaj också. Det blev en väldigt god kvällsmat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar