lördag 10 september 2016

Rum i trädgården

Under två tisdagskvällar har jag gått en trädgårdskurs, "Rum i trädgården". Fantastiskt roligt! Väldigt användbart dessutom, oavsett om man har en liten eller stor trädgård. 

På kursen lärde jag mig att några av fördelarna med att skapa rum i trädgården är att tomten känns större. Vår lilla tomt är på ca 800 kvm och för var gång vi har gjort ett "rum" har det faktiskt känts större. Vi har ofta fått höra, "Nu kan ni väl inte få plats med mer!" Men det får vi. 

Att ha olika rum i trädgården kan väcka nyfikenhet, genom att man inte ser hela tomten på en och samma gång, den känns mer spännande och mer inbjudande. Dessutom kan man skapa smarta vindskydd och förbättra mikroklimatet för sina växter. Till och med bli en "såndär zonknäckare", kanske. 

Genom att ha olika rum i trädgården blir den lättare att inreda, man kan ha olika stilar i olika rum. Tänk på att ha en röd tråd, kanske samma typ av häck som avgränsare på olika ställen. Skapa inte för många små rum då det känns plottrigt. 

Fundera kring olika funktioner. Entré, parkering, sittplatser, gräsmatteyta, förråd, kompost? Gångar, rabatter, köksträdgård, bärbuskar? Pergolor, lusthus, växthus, pool, lekplats? Rita upp din trädgård och dela in trädgården i olika funktioner för att lättare se "rummen" och fokusera sedan på ett rum i taget. 

Tänk "tak, väggar och golv". Använd växtmaterial, staket, grindar, portaler, stolpar, vindskydd, parasoll, träd. När är då rätta tiden att plantera just träd? Jo, igår! 

För att lättare se hur du sen ska möblera dina rum, ta kort. Se vad som funkar, se siktlinjerna, hitta målpunkter att fästa blicken på. 

Vid inredningen, tänk på kontrasterna. Mjukt och hårt förstärker varann, klippt och oklippt, naturligt och tuktat. Sen har vi det där med antal. Fundera kring hur antalet växter (tex) påverkar upplevelsen av trädgården. Planteras växter tillsammans brukar man tänka 3, 5 eller 7, Fler än så räknas inte av ögat utan kallas helt enkelt "många". Att sätta två karaktärsväxter tätt tillsammans kan se väldigt märkligt ut. Sätts de däremot på varsin sida av gången skapar de en ingång. En början på något nytt. 



Min trädgård i nuvarande form.
Entré, passage, lekyta, pergolor, kompost, odlingslådor.


Såhär skulle det kunna se ut längre fram i tiden.
Rosengång, uppgrusat runt odlingslåda, droppformad rabatt och...växthus!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar